Back to All Events

Open Monumentendag 2015

De stad Antwerpen wil haar onroerend erfgoed de plaats geven die het verdient: in de schijnwerpers! Daarom wordt dit jaar voor het eerst de monumentenprijs Het Schoonste Gebouw georganiseerd. Het Koninklijk Atheneum Antwerpen is laureaat. Wil je dat het Atheneum de titel krijgt? Stem het dan via www.hetschoonstegebouw.be naar de overwinning en win zelf een magisch moment in een monument.

Open van 10 tot 18 uur.
Lezing met gidsbeurt in zaal AthenA om 10, 14 en 15 uur.

Het Atheneum werd in 1882-84 gebouwd naar ontwerp van Pieter Dens. In 2003 woedde er een hevige brand. De restauratiewerken werden in 2014 voltooid. 

De brand verwoestte de negentiende-eeuwse feestzaal, een groot deel van de voorbouw en het dak. Tijdens de restauratiewerken kreeg het Atheneum een volledig nieuw dak en ook de rechtervleugel met klaslokalen, directieburelen en leraarszaal werd gerestaureerd.

In de historische feestzaal werden de sporen van de brand gefixeerd. De muren en kolommen bleven kaal als symbool voor het louteringsproces dat de hele school doormaakte. De feestzaal kreeg ook een nieuwe naam: AthenA. Luc Tuymans schonk zijn schilderij ‘München’ als tegenhanger van ‘Fama’, het enige schilderij dat de brand overleefde.

Earlier Event: September 4
bezet
Later Event: September 18
Bezet