Filtering by: Openbaar

Okantastic
Nov
23
7:00 PM19:00

Okantastic

Op 23 november organiseert Taalthuis, de OKAN-afdeling van het Atheneum Antwerpen, voor de tweede keer Okastic.
Tijdens deze benefietavond zal zaal Athena omgetoverd worden tot een knusse en gezellige ruimte waar poëtische verzen en warme melodieën zich nestelen in jouw hoofd, hart en oren. 

De line- up wordt later bekend gemaakt, maar verwacht u aan een mooie mix van spoken word, rap en singersongwriters. (Misschien kan er hier en daar zelfs een klein dansje vanaf).

Enthousiast geworden? Kaarten kosten €5 en zijn te verkrijgen in Taalthuis, op het secretariaat van het Atheneum of via een van de OKAN-leerkrachten. De opbrengst van deze avond gaat naar de ondersteuning van onze leerlingen.

Wij zien jou en jouw dansbenen heel graag op 23 november!

View Event →
Tango Festival
May
27
to May 29

Tango Festival

This year, Antwerpen Tango Festival gets even better and bigger!!

We are very proud to present to you a new historical location  in Antwerpen: Zaal AthenA

Situated in the centre of the city ( just 200 m from the Central Train Station).

Antwerpen Central Station is 40 minutes by train from Brussels Zaventem Airport.

Zaal AthenA is surrounded by hotels, restaurants, cafes with very competitive prices.

There are also 3 parkings just a few steps away. Ideal for “tangueros” visiting from outside Belgium.

All classes and milongas  on Friday, Saturday and Sunday will be in the same location, so there is no need to transfer.

More accesible, easier, more comfortable. Antwerpen Tango Festival is coming closer to you!!

View Event →
RETOUR
Dec
3
11:30 AM11:30

RETOUR

Heel wat schilderijen van ondermeer Rubens, Van Dyck, De Crayer, Jordaens werden uit het bezit van oa kerken en kloosters gehaald door de gazallen van Napoleon.

Exact 200 jaar geleden vroegen en kregen de leden van het toenmalige KoMASK de toestemming om deze schilderijen terug naar huis te brengen. Dit alles onder het goedziend oog van Willem I, Koning der Nederlanden. Een missie die maar ten dele slaagde. Hierdoor hangen schilderijen nog steeds niet waar ze destijds vandaan kwamen. In prestigieuze musea te Nancy , Tours, Mayance, Nantes, Toulouse, Bordeaux, Lyon, Dijon en andere zijn ze terug te vinden.

De hele historische context en intriges rond deze terugkomst zal op 3 december geëvoceerd worden gebracht in de prachtige Athenazaal van het Koninklijk Atheneum van Antwerpen. Acteur Piet Van Bouchaute zal hier een monoloog brengen naar het rapport van Charles Piot, die deze onderneming uitvoerig in zijn "Rapport aan de Minister van Binnenlandse zaken omtrent de in 1794 in België weggenomen schilderijen en teruggekeerd in 1815" beschreef. Deze monoloog zal ondersteund worden door een live-videografie.

View Event →
The Lodger
Nov
22
7:30 PM19:30

The Lodger

THE LODGER
Film van Alfred Hitchcock (1927), muziek van Joby Talbot (1999)

THE LODGER – A story of the London Fog was de derde film vanAlfred Hitchcock, en betekende zijn internationale doorbraak als ‘Master of Suspense’. Het is een echte ‘thriller’, waarin één van de favoriete thema’s van de regisseur werd uitgespeeld: de plotse beschuldiging van een (schijnbaar) onschuldige, die daardoor in een maalstroom van intriges en verdachtmakingen terecht komt. In 1999 componeerde de Britse componist Joby Talbot een wervelende nieuwe soundtrack voor THE LODGER, waarbij hij erin slaagde het ‘suspense’-karakter van de film muzikaal te benadrukken om zo tot een heel eigentijdse voorstelling te komen, die een even sterke indruk nalaat als bij de première in 1927.
HERMESensemble restaureerde de film tot een gaaf geheel, en bracht de voorstelling reeds op belangrijke Europese podia zoals Konzerthaus Wien en de Philharmonie de Luxembourg. In 2015 keert de voorstelling terug naar Antwerpen in het unieke kader van AthenA.

HERMESensemble o.l.v. Koen Kessels

Info en reservaties:info@hermesensemble.be

Toegang: € 10,00 (studenten), € 15,00 (voorverkoop), € 20,00 (ter plaatse)

Bar: 19:30u – Concert: 20:30u

BENEFIETCONCERT t.v.v. MUSIC FUND

View Event →
ESPECTRO: ART MEETS CRAFT
Oct
25
5:00 PM17:00

ESPECTRO: ART MEETS CRAFT

Op 25 oktober 2015 komen enkele jonge creatieve Antwerpenaren hun ideeën en talenten brengen op ‘Art Meets Craft’. 

Het event vindt plaats in Zaal Athena, een indrukwekkende en bijpassende locatie voor dit komende evenement. Met de aanwezigheid van het werk 'München' van Luc Tuymans, doen we ons best om met onze kunstenaars en creatievelingen de locatie eer aan te doen.

 

 

Duid 25 oktober alvast aan in je agenda en bereid jezelf voor op een unieke reis door de diverse Antwerpse creative scene. Van muziek tot fotografie, van stand-up comedy tot een poëzievoordracht, van een audiovisueel project naar projectvoorstellingen door jonge Antwerpse ondernemers: er is voor elk wat wils!

/ NOISE / 
∆ Rachel & Sarah Mulowayi
∆ Amina Belorf
∆ Bigmouth
∆ Soe Nsuki
∆ GREY
∆ Ivory Grand

 

/ EXPO & FASHION /
∆ Kevin Seinkbel & Martijn De Bondt
∆ Nigel Dubois
∆ Valerie Verlinden
∆ Mira Sissau
∆ Taha Riani
∆ Laetitia Lemaire
∆ Léa Zannis

∆ FRED et ses amis


/ CRAFTS /
∆ CLO CLO
∆ Phyt
∆ Avalanche Bags
∆ VI2 – design by Vincent Vingerhoedt
∆ Mélissa Königs
∆ DERI3
∆ Pauwels Stoffen & Fournituren

Tickets: €4 , standaard aan de deur.

 

Schrijf je op voorhand in via www.espectro.be voor een gratis drankje & good karma

/HOMEMADE FOOD & DRINKS/

 

Food: soep (vegan) , chili con carne met guacamole, zure room & tortillachips (halal én vegetarische optie), tiramisu, brownies, lemoncake en plattekaastaart.

 

Drinks: homemade ice-tea, verse muntthee, koffie, fanta, pepsi, pepsi max, witte wijn, jupiler, seefbier

Meer informatie: https://www.facebook.com/events/1493694897596356/

 

View Event →
Schubertiade Die Cierlycke
Oct
3
7:00 PM19:00

Schubertiade Die Cierlycke

Zoals in zovele verenigingen en cultuurorganisaties staat een nieuw werkjaar voor de deur. Het Koninklijk gemengd zangkoor Die Cierlycke uit Mortsel schiet meteen uit de startblokken en nodigt u uit voor een bijzonder concept: een Schubertiade die plaats heeft op 3 oktober 2015, om 19 u. 

Die Cierlycke neemt u mee naar het begin van de 19de eeuw en wil u de informele sfeer van het muzieksalon laten beleven. We trekken naar een aparte historische Antwerpse locatie: zaal AthenA, getuige van een grootse grandeur aan het Koninklijk Atheneum op de Rooseveltplaats. 

Het concert omvat een mengeling van ongecompliceerde solistische zang- en koorwerken, afgewisseld met pianowerk. Naast het Koninklijk gemengd zangkoor Die Cierlycke kunnen wij rekenen op Lieve Mertens, mezzosopraan en pianiste én Govaart Haché, tenor en pianist. Het geheel staat onder leiding van Tom Johnson. 

U komt het historische gebouw binnen langs de majestueuze trap, in de inkomhal wordt u verwelkomd door niemand minder dan Willem Elschot, geholpen door hostessen/leerlingen van het Atheneum. Zij begeleiden u naar de eerste verdieping, naar een ongekende parel binnen dit historische pand: zaal AthenA, een tiental jaar geleden geteisterd door brand. Het drama, de ruïne die de brand achterliet, is nog zichtbaar. De muren zijn doordrenkt van verhalen die in AthenA's schoot ontstaan zijn. Dit roemrijke verleden is nu het decor voor de kunst, de wetenschap en het vrije woord. De indrukwekkende allure van het interieur dat verwoesting transformeerde tot een esthetisch hoogstandje, de vele geschiedenissen die er plaatsvonden en bovenal de kunst van wereldniveau die je er kan bezichtigen, maken van Zaal AthenA een must-see. Hoogtepunt is het werk 'München', van Luc Tuymans. 

In de zaal verwelkomen wij u met een aperitief. Na een kort muzikaal intermezzo wordt u uitgenodigd aan tafel voor een kaas- en wijnfestijn. Na dit kaasdiner gaat het concert pas echt van start. We sluiten het concert af met dessert en koffie. Net zoals Schubert en zijn tijdgenoten het zelf zo vaak hebben beleefd. 

Na het concert is er ruim gelegenheid om de koorleden te kunnen ontmoeten en er samen een gezellig einde van de avond van te maken. 

Wat moet u doen om dit event te kunnen meemaken? 

Ofwel neemt u contact op met één van de koorleden van Die Cierlycke. 

Ofwel neemt u telefonisch contact op met het secretariaat van Die Cierlycke. 

Ofwel stuurt u een mail naar onderstaand e-mail adres. 

Volgende informatie is belangrijk om een vlot verloop van uw reservatie te garanderen: 

- vermeld zeker uw naam en het aantal personen waarvoor u kaarten wenst te bestellen; 

- indien u een tafel wil delen met vrienden of familie doet u er goed aan om de bestelling in 1 geheel te laten gebeuren; 

- indien andere tafelgenoten afzonderlijk kaarten bestellen is het belangrijk hun naam meteen bij uw bestelling op te geven samen met het aantal personen. Wij voorzien tafels van 9 personen. 

Dit concert bijwonen kost 40 € per persoon (concert, aperitief, kaasmaaltijd, wijn, dessert en koffie inbegrepen). 

Kaarten besteld via de koorleden worden meteen ook aan hen afgerekend. 

Kaarten besteld via e-mail of telefonisch op het secretariaat kunnen betaald worden via overschrijving. 

Opgelet: laatste datum van betaling : 29 september 2015. 

Het secretariaat: 

Via e-mail: jef.vandevelde@telenet.be 

Telefonisch: 0475/ 69 72 05 of 03/ 440 53 95 

Wij hopen u te mogen begroeten op 3 oktober 2015, om 19 uur, in zaal AthenA te Antwerpen,

View Event →
Open Monumentendag 2015
Sep
13
10:00 PM22:00

Open Monumentendag 2015

De stad Antwerpen wil haar onroerend erfgoed de plaats geven die het verdient: in de schijnwerpers! Daarom wordt dit jaar voor het eerst de monumentenprijs Het Schoonste Gebouw georganiseerd. Het Koninklijk Atheneum Antwerpen is laureaat. Wil je dat het Atheneum de titel krijgt? Stem het dan via www.hetschoonstegebouw.be naar de overwinning en win zelf een magisch moment in een monument.

Open van 10 tot 18 uur.
Lezing met gidsbeurt in zaal AthenA om 10, 14 en 15 uur.

Het Atheneum werd in 1882-84 gebouwd naar ontwerp van Pieter Dens. In 2003 woedde er een hevige brand. De restauratiewerken werden in 2014 voltooid. 

De brand verwoestte de negentiende-eeuwse feestzaal, een groot deel van de voorbouw en het dak. Tijdens de restauratiewerken kreeg het Atheneum een volledig nieuw dak en ook de rechtervleugel met klaslokalen, directieburelen en leraarszaal werd gerestaureerd.

In de historische feestzaal werden de sporen van de brand gefixeerd. De muren en kolommen bleven kaal als symbool voor het louteringsproces dat de hele school doormaakte. De feestzaal kreeg ook een nieuwe naam: AthenA. Luc Tuymans schonk zijn schilderij ‘München’ als tegenhanger van ‘Fama’, het enige schilderij dat de brand overleefde.

View Event →
DaDa Beethoven
Jun
19
7:00 PM19:00

DaDa Beethoven

Dit muziektheater speelt zich af in het Europa van 100 jaar geleden.
Kurt Van Eeghem leest verzonnen brieven, gericht aan Beethoven.
Brieven van de dadaïstische dichter Paul van Ostaijen. Van Eeghem brengt op zijn eigen typische manier de ludieke poëzie van Van Ostaijen. Terra Nova versmelt deze poëzie met de ontroerende muziek van Beethoven.
Wanneer Beethoven de brieven uiteindelijk beantwoordt twijfelen we tussen een lach en een traan.
De keuze van deze locatie is niet toevallig: Paul Van Ostaijen was leerling aan dit atheneum.
Tijdens de rondleiding krijgt u een indruk van de schooltijd van Van Ostaijen.


Terra Nova Collectief Antwerpen:
Vlad Weverbergh, muzikale leiding
Kurt Van Eeghem, verteller
muziek: Ludwig Van Beethoven,
Edouard Mesens & August Baeyens
tekst: Kurt Van Eeghem & Paul Van Ostaijen
concept: Vlad Weverbergh & Kurt Van Eeghem

 

CONCERTFORMULE
19:00: Aperitief en rondleiding
20:00: Diner
21:00: Concert

Meer informatie: http://terranovamusic.be/?page_id=1457

View Event →
Tentoonstelling Ricardo Brey
Feb
6
to May 10

Tentoonstelling Ricardo Brey

De tentoonstelling Ricardo Brey – Op de bodem van de hemel vormt een brug tussen de twee figuren die Ricardo Brey (1955, Havana, Cuba) in zich verenigt: enerzijds de vitale kunstenaar die leeft en werkt in Vlaanderen, en anderzijds de historische kunstenaar op een cruciaal moment in de Cubaanse kunstgeschiedenis. Brey heeft altijd geweigerd te worden gecatalogiseerd volgens zijn eerste identiteit, en bleef zijn oeuvre ontwikkelen als een langetermijnproject, strevend naar universele waarde. 

View Event →
Berlin- Perhaps all the dragons
Jul
1
to Aug 18

Berlin- Perhaps all the dragons

De Zomer van Antwerpen schijnt binnen in Zaal AthenA.

Van 1 tot 27 juli en 5 tot 17 augustus, van dinsdag tot zondag, kun je de voorstelling 'Perhaps all the dragons' van collectief Berlin bekijken in de zaal. Tickets (6 €) koop je via de Zomer van Antwerpen

De mens achter de mythe

Ben je ook nieuwsgierig naar de mensen achter de verhalen die in de media verschijnen? Kom dan zeker kijken naar de nieuwste voorstelling van Berlin. 

Met de camera in de hand schuimden ze de wereld af om mensen hun unieke verhaal te ontfutselen. Het resultaat zijn 30 korte films die soms op een subtiele manier met elkaar verbonden zijn.

Het lot bepaalt welke verhalen je hoort. Misschien maak je kennis met een bekende pianiste die pas op het podium beseft dat ze een grote fout heeft gemaakt. Of een van de 700.000 Japanners die een jaar lang teruggetrokken in hun slaapkamers leven. Of een kleine man die ervoor kiest om stierenvechter te worden.

Je kijkt naar de films aan een grote ronde tafel, met 30 schermen aan één kant en 30 toeschouwers aan de andere kant. Een pakkende een-op-een ervaring.

Perhaps all the dragons-berlin
View Event →
Opening Zaal Athena
May
16
to May 17

Opening Zaal Athena

Op 16 mei 2014 werd Zaal AthenA officieel geopend.

Tijdens de persconferentie spraken achtereenvolgens Karin Heremans - Directrice Koninklijk Atheneum, Rutger Steenmeijer- Architect, Luc Tuymans, Carl De Pauw - Directeur MAS en Schepen Philip Heylen.

Tijdens de feestelijke avondopening werden 350 gasten getrakteerd op een inhoudelijk sterk programma waarin verleden en toekomst op originele wijze met elkaar verweven werden.

De kunstwerken 'Munchen' van Luc Tuymans en het gerestaureerde kunstwerk 'De Allegorie van de Faam' van Franz Vinck werden onthuld.   

Als sprekers verwelkomden we Marc Schillemans, Burgemeester Bart De Wever, Raymonda Verdyck (Afgevaardigd Bestuurder GO!), Dirk Jacobs (Hoogleraar Sociologie ULB), Luc Tuymans, Luc Van Praet (Directeur de! Kunsthumaniora), Paul Scheffer (Hoogleraar Europese Studies TiU), Paul Cliteur (Rechtsgeleerde en filosoof) en Dirk Verhofstadt (Prof. Media en ethiek UGent).

Leerlingen uit alle leerjaren stonden tijdens dit evenement voor de klas. Ze werkten onder professionele begeleiding 20 eigen projecten uit en lieten de bezoekers op eigenzinnige manier kennis maken met techniek, wetenschap, kunst, taal, muziek en andere schooldomeinen, vaak interactief, steeds vanuit het perspectief en concept van de leerlingen. 

Prof Dirk Jacobs van ULB sprak over de toekomst van het onderwijs, excellentie en gelijke kansen. Dirk Verhofstad, Prof. Media en Ethiek, Ugent, modereerde een debat tussen Paul Cliteur, rechtsgeleerde en filosoof en Paul Scheffer, Hoogleraar Europese studies TiU en maker van de film Land of Promise, die zo 18 mei op het Koninklijk Atheneum werd vertoond. Ze gingen in dialoog over pluralisme, religie en zingeving op school. 

De presentatie was in handen van de sympatieke oud-leerlingen Arne Francq en Youssra Tammoh.

Bekijk hier het volledige programma
View Event →
Tentoonstelling Identiteit - de! Kunsthumaniora
May
16
to Sep 15

Tentoonstelling Identiteit - de! Kunsthumaniora

In het kader van de opening van Zaal AthenA en de onthulling van het werk ‘München’ van Luc Tuymans, hebben de leerlingen van zowel het Atheneum als de! Kunsthumaniora gewerkt rond identiteit en De Maagd van Antwerpen. Luc Tuymans is in beide scholen een lezing gaan geven als opstart voor zijn project in de feestzaal. Geïnspireerd en in gang gezet door Luc Tuymans werkten de leerlingen uiteenlopende kunstwerken en installaties uit. In de ruimtes rond Zaal Athena is de tentoonstelling van de leerlingen van de! Kunsthumaniora nog te zien tot en met 14 september. Op 14 september tonen de leerlingen van het Koninklijk Atheneum eveneens opnieuw hun kuntwerken. 

Dubbele identiteit en het wisselen van identiteit zijn fenomenen die we op school ervaren. Heel wat leerlingen worstelen met verschillende identiteiten. Zijn ze Turks, Marokkaans, zijn ze Vlaming of zijn ze moslim? De meest stabiele identiteit lijkt voor hen die van de religie te zijn, niet eens de traditionele islam van hun ouders, maar een digitale islam die wordt verspreid via het internet en die daarom collectief verbindend is.

Wij merken dat onze leerlingen op zoek zijn naar stabiliteit, iets wat ze moeilijk vinden in de wirwar van identiteiten die hen wordt aangereikt. In al die identiteiten spelen verschillende regels, die elkaar vaak tegenspreken. Stabiliteit vind je dan ook het makkelijkst waar de regels duidelijk en strikt zijn. Zo creëer je een soort stabiele coating, een cosmetische identiteit die al je twijfels en angsten lijkt weg te nemen. Maar die laag verhindert ook het debat. Want elke kritiek op die religieuze identiteit kan worden vertaald als een persoonlijke aanval. Terwijl religiekritiek uiteraard niet persoonlijk is. Ze helpt mensen uit verschillende levensbeschouwingen om met elkaar te kunnen praten en onderlinge conflicten op te lossen.

Levensbeschouwelijke kentekens hebben niet zoveel te maken met wie je zelf bent, maar met de groep waartoe je wil behoren. Wij hebben in 2009 een verbod op levensbeschouwelijke kentekens uitgevaardigd. Door dat symbool weg te nemen, is de identiteitsvorming van jongeren veel dichter bij hun eigen persoonlijkheid komen te liggen. Het gaat niet meer om de ontwikkeling van een soms opgelegde culturele identiteit. Kiezen voor een levensbeschouwing of een religie is prima, maar het is een keuze. Je religie is een zingevingssysteem; het vertelt niet wie je bent. Het kan deel uitmaken van je identiteit, dat is zeker. Maar het is niet je hele identiteit. En als je eigen identiteitsontwikkeling daardoor in het gedrang komt, dan is er een probleem. Door het symbool weg te nemen, is er meer vrijheid ontstaan, zowel op persoonlijk als op levensbeschouwelijk vlak. (Tekst naar Karin Heremans)

 

View Event →